Mit nevezünk lumboischilagiának?

A lumboischilagia a derékból az alsó végtagba sugárzó, általában hirtelen kialakuló, heves, nyilamló fájdalmat jelenti. A hétköznapi beszédben ezt hívjuk ülőideg zsábának.

A lumbágohoz hasonlóan sokszor rossz mozdulatot követően alakul ki. A fájdalom minden esetben kisugárzik az alsó végtagba (leggyakrabban a külső vagy hátsó részébe) és a legtöbbször a derék vagy fenék/forgó tájékról indul ki. Általában féloldali, de lehet kétoldali is.

A fájdalom jellemzője, hogy rendívül erős, hasogató, nyilamló, a betegek járása, mozgása korlátozott, gyakran csak nehezen, sántítva tudnak menni. Legtöbbször heveny formában jelentkezik.

A fájdalom alsó végtagba sugárzó jellegét az ideggyökök érintettsége okozza. Az ideggyökök meghúzódnak, begyulladnak, ennek következtében a betegek az érintett gyökök által beidegzett alsó végtagi területben éreznek sugárzó, heves fájdalmat. A közhiedelemmel ellentétben a heveny lumboischialgia hátterében leggyakrabban nem porckorongsérv áll. Legtöbbször enyhébb gyökcsatorna szűkületek, porckorong beboltosulás talaján alakul ki az ideggyök húzódása és gyulladása. A panaszokat természetesen porckorongsérv is okozhatja.

Bár a rendkívül erős fájdalom nagyon kellemetlen, ijesztő a betgek számára, legtöbbször nincs komoly gerinc szerkezeti probléma a panaszok hátterében. Még ha a panaszokat porckorongsérv is okozza, műtéti kezelésre akkor is csupán 10-15%-ban van szükség. A többi esetben a panaszok egy hónapon belül, konzervatív kezelés mellet megszűnnek, vagy jelentősen enyhülnek.

Azokban az esetekben azonban, ha a fájdalomhoz kifejezett bénulás, vagy a széklet és vizelet ürítésének zavarai is társulnak, azonnal idegsebészeti vizsgálatra kell jelentkezni. Ezen panaszok hátterében ugyanis olyan porckorongsérv állhat, melynek sürgős műtéti kezelésétől várható csak teljes javulás. MRI vizsgálatot is csak abban az esetben javasolt végezni, ha az előbbi tünetek fennállnak, vagy a beteg panaszai egy hónapon belül érdemben nem javulnak.

A heveny lumboischialgia az esetek 85-90%-ban azonban nem igényel műtéti ellátást. A cél, hogy az ideggyököket érintő gyulladás mihamarabb elmúljon. Az ágyéki gerinc pihentetése (ülő helyzetben megtámasztott derék, emelés, hajlás és cipekedés kerülése) javasolt, de kerülendő a több napig tartó ágynyugalom! A fájdalom enyhítésére gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító gyógyszerek kombinált szedése javasolt. A gyulladás enyhülését segítik a fizikoterápiás kezelések (ultrahangos kezelés, TENS terápia, interferencia kezelés). A fájdalom enyhülését követően, de még a tünetmentes állapot kialakulása előtt célszerű a speciális gyógytorna megkezdése a teljes felépülés érdekében.

A gyulladás megszüntethető és a gyógyulás jelentősen felgyorsítható célzottan, a gerinccsatornába ill. az ideggyökök mellé adott gyulladáscsökkentő injekciók alkalmazásával. Ilyenkor a sokszor több hetes felépülési időszak egy-két napra csökkenhet. Igazolt porckorongsérv esetében, amikor a panaszok konzervatív kezelés mellett nem javulnak megfelelően, műtét lehetősége merül fel. Ezek az injekciós kezelések ilyen esetekben a betegek 50%-ban eredményeznek számottevő javulást, és így a műtét is elkerülhető lehet.